Jenis Soal Psikotes di BKK Sekolah

Kamu tentu dulu menghadapi ujian psikologi terhadap pas-kala eksklusif didalam hidup. Biasanya, ujian psikologi akan dihadapi apabila memasuki alam kolej sampai ke alam pekerjaan. Oleh tersebut, blog kali ini akan membincangkan mengenai ujian psikologi dan sebagian contoh persoalan. Inginkan mengetahui bagaimana perbincangan tersebut? Kuy-Lah saksikan ulasan berikut!soal psikotes kerja pt


Apakah Psikotest?


Sebelum blog membincangkan lebih lanjut berkaitan tipe dan contoh ujian psikologi, tersedia baiknya kamu jelas perihal definisi atau definisi ujian psikologi.


Ujian psikologi atau ujian psikologi ialah ujian untuk mengukur aspek individu seseorang berasal dari segi jiwanya. Di dalam ujian, perkara yang diukur ialah kesamaan tingkah laku seseorang individu.


Ujian psikologi biasanya mengandungi pelbagai soalan yang menguji kebolehan kognitif dan afektif seseorang. Kognitif merangkumi kecerdasan potensi minda atau Iq, manakala afektif merangkumi kecerdasan emosi atau Eq.


Ujian psikologi punya lebih dari satu tujuan. Pertama, untuk menentukan kebolehan mental dan kecerdasan peserta yang mengambil bahagian. Kedua, untuk memahami potensi peserta. Dan, lewat ujian psikologi, peserta sanggup paham manfaat saraf di dalam diri mereka.


Terhadap asasnya, terdapat segudang model ujian psikologi. Tetapi, apa yang biasa digunakan tidaklah berlimpah. Kebiasaannya, model ujian psikologi yang kerap digunakan ialah ujian psikologi Logik Aritmetik, Ujian Wartegg, Analogi Verbal, Draw a Man (Dam), Edwards Personal Preference Schedule (Epps), Kraeplien atau juga dipanggil Paulie Tests, dan Army Alpha Intelligence Tests. .


1. Logik Aritmetik
Ujian psikologi type ini terhadap asasnya adalah ujian matematik logik. Maksudnya, kamu akan menghadapi pelbagai soalan yang menguji kemahiran logik matematik kamu. Biasanya, ujian ini adalah di dalam bentuk siri nombor. Kamu diuji untuk bisa menjawab siri nombor seterusnya bersama dengan betul atau sekurang-kurangnya hampir bersama dengan siri nombor sebenar.


2. Ujian Wartegg
, jangan anggap ujian tipe wartegg akan diuji di Warung Tegal (Warteg), Ok! Ujian Wartegg ialah ujian psikologi yang mengandungi gambar-gambar yang wajib disempurnakan.


3. Analogi Verbal
Ujian psikologi tipe ini menguji logik kamu. Terdapat sebagian style persoalan analogi lisan. Model analogi verbal adalah melacak sinonim, antonim, dan kumpulan kata yang betul. Biasanya ujian psikologi type ini kerap muncul di dalam pelbagai type peperiksaan layaknya tipe peperiksaan Sbmptn, masuk kerja, dan sebagainya.


4. Kraeplin/Pauli
Ujian psikologi ini adalah didalam bentuk siri nombor ke bawah. Kerja-Kerja terhadap kasus ini, harus mengira mengikut urutan nombor dan menulisnya di antara jurang didalam nombor. Didalam proses tersebut, kamu akan diberi era yang terhad.


Contoh Soalan Ujian Psikologi SBMPTN


Daripada sebagian type pendedahan ujian psikologi, bukan semuanya berada di dalam Sbmptn. Kebiasaannya, tipe ujian psikologi yang muncul didalam SBMPTN adalah homogen analogi lisan. Untuk tersebut, blog akan membincangkan lebih dari satu contoh ujian psikologi analogi verbal.


Contoh Soalan 1
Kipas Haba =…


Persamaan yang betul untuk soalan ini ialah:


A. Selimut Sejuk


B. Gurun Panas


C. Kiub Ais Sejuk


D. Kiub Ais Panas


E. Gurun Sejuk


Perbincangan:


Di dalam soalan itu terdapat dua perkataan iaitu ‘Panas’ dan ‘Penggemar.’ Kedua-Duanya miliki interaksi iaitu perasaan badan pada cuaca atau suasana persekitaran dan alat untuk melawannya.


Apabila kamu berasa ‘Panas’ maka kamu akan memerlukan ‘Kipas’ untuk menyejukkan badan. Daripada perhubungan tersebut, jawapan yang tepat ialah pilihan jawapan A. Kerana secara logiknya apabila kamu rasa ‘Sejuk’ kamu akan melacak alat melawan sejuk iaitu ‘Selimut.’


Contoh Soalan 2
Filem-Oscar =…


A. Biola Sepak-La Perserikatan


B. Badminton-Sudirman


C. Karate-Forki


D. Sukan Taekwondo-Asean


E. Biola Tampar-Jaringan


Perbincangan:


Didalam soalan itu terdapat dua perkataan iaitu ‘Filem’ dan ‘Oscar.’ Interaksi antara keduanya adalah antara objek yang dinilai dan julukan anugerah. Oscar atau biasa dengar Oscar adalah anugerah didalam global pawagam.


Daripada pilihan jawapan yang tersedia, yang punyai interaksi yang serupa ialah B. Kerana, didalam badminton, keliru satu anugerah atau piala didalam perlawanan itu ialah Piala Sudirman.


Contoh Soalan 3
Panas-Sejuk =…


Persamaan soalan ini adalah…


A. Panas


B. Sejuk-Cecair


C. Pagi-Malam


D. Pagi-Petang


E. Berenang-Berlangsung


Perbincangan:


Didalam soalan itu terdapat perkataan ‘Panas’ dan ‘Sejuk’ yang punyai interaksi antonim atau antagonis. Ia memadai gampang untuk menjawab soalan ini, tidak? Kerana, kamu sekedar wajib melacak perkataan yang memiliki interaksi antonim didalam pilihan jawapan.


Menjadi, apa jawapannya? Ya, kamu betul, jawapan yang betul ialah C. Kerana perkataan ‘Pagi’ dan ‘Malam’ didalam pilihan jawapan adalah bercanggah.


Contoh Soalan 4
Minum-Dahaga = Makan-…


Pilih satu perkataan untuk melengkapkan perkataan yang setara…


A. Sedap


B. Sayur-Sayuran


C. Nasi Goreng


D. lapar


E. Teh Ais


Perbincangan:


Di dalam bahagian pertama kasus, terdapat interaksi antara tindakan dan alasan. Kamu akan ‘Minum’ apabila kamu merasa ‘Dahaga.’ Perkataan ‘Dahaga’ ialah perkataan lain untuk ‘Dahaga.’


Lantas, perkataan setara yang kamu mesti cari ialah ‘Makan.’ Logiknya jikalau makan dikarenakan rasa lapar. Oleh tersebut, pilihan jawapan yang betul untuk soalan ini ialah D.


Contoh Soalan 5
Mac-April =…


Kata setara yang boleh disandingkan ialah…


A. Bulan-Matahari


B. Bulan-Matahari


C. Panas-Sejuk


D. Hari Minggu


E. Julai-Ogos


Perbincangan:


Di dalam soal interaksi antara ‘Mac’ dan ‘April’, ia adalah interaksi susunan bulan. Daripada perkataan setara didalam pilihan jawapan, perkataan setara bersama dengan interaksi yang sama ialah ‘Julai-Ogos.’ Maka, jawapan yang betul ialah pilihan jawapan E.


Itulah lebih dari satu perbincangan mengenai ujian psikologi. Kalau kamu mengidamkan lulus SBMPTN 2019 dan boleh menakluki ujian psikologi bersama dengan enteng, maka kamu harus sering berlatih. Tak sekedar tersebut, kamu mesti konsisten mengikuti pelbagai artikel di blog. Pastikan kamu sentiasa membaca artikel mutakhir berasal dari Blog sehingga kamu sentiasa dimaklumkan bersama dengan pelbagai contoh soalan dan maklumat mutakhir.